Alapinfók a haszongépjármű bérletről

Miért jó választás a haszongépjármű bérlet?

Amikor az ember a kereskedelemben vagy szállítmányozásban dolgozik, számos nehézséggel kerül szembe. Rengeteg a papírmunka, a lebeszélni való, az egyeztetés, a kivitelezés. A legtöbb helyzet nem oldódik meg egyszerűen, és ezt nem is várhatjuk el. Sok olyan dolog van, ami azonban megkönnyítheti a dolgunkat. Az egyik ilyen a haszongépjármű bérlet, aminek számos előnye van, hogyha olyan helyet vezetünk, ahol ezekre az eszközökre szükség lehet. Egy bérlet sokszor praktikusabb és előnyösebb, mint egy saját haszongépjármű, vagy éppen az időszakos bérlés. Ezekről az esetekről fog szólni ez a kis írás.

A haszongépjármű bérletről: mi is az a haszongépjármű? És kinek van rá szüksége?

A haszongépjármű bérlet természetesen azoknak előnyös lehetőség, akik a haszongépjárműveket igénybe szeretnék venni. Ez főképp cégeknél előnyös, magánszemélyként inkább személygépkocsit érdemes bérelni, hiszen a haszongépjárművek azok a közúti járművek, amelyek rendszeres személy és árutovábbítást végeznek. A feladatuk tehát a szállítás, ami nem is meglepő. Azonban egy személyautónál mind a teherbírásuk, mint a belső tároló helyiség sokkal nagyobb, így több vagy éppen nagyobb helyet igénylő termékeket is képes szállítani. A legtöbb üzletnek és kereskedelmi cégnek szüksége van ilyen gépjárműre, hiszen a legkönnyebb fogkeféken át egészen a vasrudakig mindennek el kell jutnia A pontból a B pontba. Milyen helyzetekben előnyös tehát? Ha egy olyan gépjárművet szeretnénk, ami ezeket a termékeket megfelelő és hibátlan állapotban képes eljuttatni hozzánk. A termékeknek persze speciális igényeik vannak, így a hűtés, fűtés, a megfelelő rögzítés, a veszélyes anyag szállítás mind-mind olyan kritérium, amelyeknek, ennek a szállítóeszköznek eleget kell tennie, tehát érdemes jól megfontolni a vásárlást vagy bérlést, és megfelelően tájékozódni az egyes gépjárművek kapacitásáról és lehetőségeiről.

Miért pont a haszongépjármű bérlet?

A bérlésnek sok előnye van önmagában is. Akárcsak a buszon és a vonaton, úgy a bérlet is nagyobb kedvezménnyel jár, mint a jegyvásárlás. Akkor érdemes haszongépjármű bérletet váltanunk, hogyha a járműre nagyobb rendszerességgel vagy huzamosabb ideig lesz szükségünk. Érdekes tény azonban, hogy akkor előnyös ezt választani, hogyha nem éri meg saját haszongépjárművet beszerezni. Ennek oka lehet egyrészt a pénzt. Egy ilyen kocsi azért nem két forint, de sokszor nem is két millió, amit nagyon sok cég sem képes megengedni magának. Ennek oka lehet még a helyhiány is, hiszen nem minden cég rendelkezik saját parkolóval, vagy legalábbis nem akkorával, hogy ott egy haszongépjármű napi rendszerességgel álljon. És talán a legfőbb ok: a kihasználatlanság az, ami igazán nyom a latba. Hiszen csak akkor érdemes egy ilyen járműbe pénzt ölni, hogyha a befektetett összeg hamar, de legalább viszonylag hosszútávon, de megtérül. Amikor azonban nem így van, hiszen nem naponta többször használnánk vagy éppen akár csak hetente egyszer vagy kétszer van rá szükség, akkor nem ajánlott a saját darab vásárlása, helyette ott van a haszongépjármű bérlet. Így nem kell mélyen a zsebbe nyúlnia senkinek. A bérlettel sok tízezret megspórolhatunk évente ilyen esetekben. Ha elromlik a kocsi, és a sajátunk lenne, a szerelő és a szerviz költsége is a saját vállunkat nyomná. Egy haszongépjármű javíttatása természetesen nem két fillér, ahogy bármely autónál is így van ez, de méretét és bonyolultságát tekintve még feltételezhetően többet is kell érte fizetni. Ebben az esetben tehát az autó nem a saját tulajdonunk, a javíttatás pedig a tulaj feladata. Természetesen nem arról van itt szó, hogyha frontális ütközésben szétroncsoljuk a kocsit, akkor nem nekünk kell állni a kocsit, de ez a sajáttal is probléma. Itt az alkatrészek természetes elöregedési folyamata játszik közre, amiről sem a sofőr, sem a tulaj nem tehet. Ráadásul a haszongépjármű bérlet megváltása esetén biztosak lehetünk abban, hogy nem szükséges az aggódás az autó általános állapota után, hiszen ezek a kocsik napi rendszerességgel át vannak nézve, úgy soha nem kerülnek a bérlő kezére, hogy nem biztonságosak.

Ha a haszongépjármű bérletet választjuk tehát…

… akkor számos előnyünk lehet. Többek között a spórolás, a tárolási hely gondjának nem-léte, az általános karbantartás kérdésének könnyű megválaszolása. Ha valamit szállítanunk kell tehát, a haszongépjármű bérlet az igazi, szerintem a lehető legjobb befektetés is az üzletünkbe, hogyha az árut ilyen módon szállítjuk egyik helyről a másikra. Mindent kézben tudunk tartani, biztonságosan, szabályok szerint, és nem kell ehhez egy saját haszongépjármű megvásárlására sem adni a fejünket. Remek választás minden kicsi és közepes cégnek, akik még nem szeretnének igazán költekezni vagy általánosságban kedvelik a költséghatékony megoldásokat. Ebben az esetben a haszongépjármű bérlet lesz a legjobb megoldás a cég életében, ebben biztos vagyok. Gyors, olcsó, egyszerű és biztonságos. Szuper választás lesz, és nagy könnyebbség a cég életében.

You may also like