Amit a kaparófa kapcsán valaha is tudni akartál

kaparofa_pic2

A Kaparófa vonzereje

Ki ne szeretne egy bájos kiscicát magának? Sokan kedvelik a cicákat, elvégre aranyos állatok és hamar az ember szívéhez nőhetnek. Egy kisállat azonban nagy felelősség, sok mindenre oda kell figyelnie azoknak, akik kiskedvencet tartanak. Azok, akik cicát tartanak, tudják, hogy a szőrös barátaink meglehetősen rajonganak a különféle játékokért, érdekes tárgyakért, és a karmaik megmutatásáért.
Érdemes nekik bevásárolni mindenféle cicaszórakoztató kütyüből ugyan, hogy levezessék energiáikat, ámde az ember sokszor megfeledkezik, vagy inkább elhanyagolhatónak tartja azt a bizonyos cicabútort, ami a saját bútoraink megóvója lehet. Ez pedig nem más, mint a kaparófa.

A kaparófa valójában micsoda?

kaparofa_pic1

A kaparófa lényegében egy deszka szőnyeggel vagy kötéllel bevonva. Ez az egyszerű cicabarát tárgy azonban sok fejfájástól megkímélheti meg a cicatulajdonosokat, amelyeket macskáik okozhat szimplán a természetes ösztönei kiélése közben, továbbá a karmolászás a cica egészségi állapotának fenntartása érdekében is egy fontos szokás. Vagyis a kaparófának több előnye van, mint gondolnánk. A kaparófa mindemellett segít a fiatal macskák felgyülemlett energiájának a levezetésében is. Lefoglalja őket, elősegíti az alkalmazkodást, enyhíti a cicák viselkedésével kapcsolatos problémákat.
Számukra a legideálisabb választás egy függőleges kaparófa, amelyről érdemes lelógatni valamilyen aprócska játékszert is, hiszen valószínűleg az fogja először felkelteni a figyelmüket, és a levadászása során jönnek rá arra, mire is való az új bútoruk.

Miért is jó a kaparófa?

Megkíméli a bútorainkat a szétkaparás veszélyétől. Aki tartott már cicát, tudja, hogy bizony imádják élesíteni a karmaikat, még akkor is, ha nem találnak kifejezetten a célnak megfelelő eszközt. Vagyis ennek a tevékenységnek meglehetősen sokszor a lakáson belül gyakran az értékes bútorok esnek áldozatul. Ha beszerzünk egy kaparófát, és rávezetjük a szőrös barátunkat, hogy mire való, akkor jó eséllyel megakadályozzuk vele azt, hogy kedvencünk továbbra is összekarmolja a bútorainkat.  Amikor észrevesszük, hogy cicánk rosszat tenne, akkor szóljunk rá, és például egy jutalomfalat segítségével irányítsuk figyelmét a kaparófára. A cica egészségnek is kifejezetten jó és hasznos a kaparófa. Bár a különböző felületek rendszeres karmolászása a számunkra kifejezetten bosszantó cselekedet lehet, a macska egészségügyi állapotára viszont meglehetősen pozitív hatással van. Nem csak azért, mert megfelelő formában tartja vele a cica a karmait, hanem azért is, mert egyúttal kiváló testmozgás és nagyon jól levezethető általa a stressz. 

Miért is kaparnak a cicák?

A cicáknak természetes szükségletük a kaparás. Ha akarod, ha nem, a cicus bizony kaparni fog – ezt el kell fogadni. Van, aki már arra is panaszkodik, hogy a laminált padlón kopog a cica karma – ami egy jel arra, hogy nincs megfelelően ápolva, visszavágva a karomvég, és a macska nem koptatja a körmeit.
Ehhez egy jó minőségű kaparófa is szükséges. A cica a kaparással nem csak a területét jelzi, de a feszültséget is hajlamos kaparással levezetni, ezért nagyon fontos, hogy nyugodt körülményeket teremtsünk a cicák körül. 

Mire fontos odafigyelnünk a kaparófa használatakor? 

Figyeljünk oda, hogy a kaparófa ne okozzon balesetet, vagyis ne legyen benne szálka, ami megszúrhatja a cicát, mert az egyrészt nem fogja őt érdekelni – ugyanis nem bolond, hanem macska! Szóval abban az esetben, ha egészségesen szeretnénk tartani a lakásban élő cicánkat, foglalkoznunk kell a karmaival és karmolási szokásaival, testmozgásával is, erre pedig az egyik legjobb lehetőség nem más, mint a kaparófa használataa cica életében. Ezzel jót fogunk tenni számára és az otthonunk bútorait is megóvhatjuk a szőrös barátunk karmainak fenyegetésétől, ha sikeresen rászoktatjuk őt a kaparófára. 

kaparofa_pic3

A lefontosabb kérdés: hogyan válasszunk kaparófát a cicának?

Mint ahogy a kérdés is felveti, fontos futni, hogyan válasszunk kaparófát a cicusunknak. Talán mondhatjuk, hogy a legtöbben először azt nézik meg, hogy illik-e a cicabútor, vagy a kaparófa a többi bútorhoz az otthonukban. Azonban ennél sokkal, de sokkal több van, amit tudnunk kell a macskabútorokról és a kaparófákról. A nyers szizál nagyon jól imitálja a fa kérgét és biztonságosan élesíti a karmokat. Mivel ez a legjobb minőségű alapanyag, az ára egy kissé magas, de hatékonyságát nem lehet kétségbe vonni. Rostos szerkezete miatt hasonlít a kárpitra, így a cica könnyen átszoktatható egy szizálos kaparófa használatára.  Sokan a legolcsóbb, hullámkarton kaparóra esküsznek, ami igazából nem is fa, viszont sok cica szereti.  Igaz, hogy ugyanazt az élményt adják a macskának, de tartósság szempontjából a szizál közelébe sem érnek. Ezeket a kaparófákat néha egyszerűen egy dobozra hasonlító formára készítik, a macskák pedig imádják a dobozokat, ezért sikerük lehet a cicánál. A legjobb, ha a kaparófa fatörzset utánoz, vagyis van némi rücskösség rajta. A cicák általában a természetben ugyanis a fák, bokrok törzsét használják kaparófának. A bent tartott cicáknak azonban erre nincs lehetősége. 

You may also like