Kazánok működése és típusai

A kazánokról általában

A kazánok működése és típusai valószínűleg nem a legnépszerűbb téma, hiszen a legtöbben nem igazán értünk ehhez a műszerhez, pedig egészen létfontosságú tud lenni olyan házakba ahol kazános fűtés illetve meleg víz ellátás van. Úgy gondolom érdemes utánajárnunk, hogy hogyan működik egy ilyesfajta műszer ami a lakásunkba vagy a házunkban helyezkedik el, illetve nyilvánvalóan amennyiben házépítés esetleg nagy felújítás előtt állunk is érdemes átgondolni ezt az alternatívát, de természetesen csak abban az esetben amennyiben szakember segítségét vesszük igénybe az együtt gondolkodás folyamatában. Én személy szerint egyedül abszolút nem állnék neki egy ilyen jellegű eszköz cseréjére, mindenképpen kérnék segítséget valaki olyantól, akinek specifikusan ez a szakterülete. Ellenben némi segítségként, összegyűjtöttem az alábbiakban néhány fontos információt a kazánokkal kapcsolatban, kifejezetten olyan olvasók számára, akik barátkoznak a gondolattal, hogy kazános fűtésre vagy meleg víz ellátásra váltanának.

A kazán alapok

A kazánok működésének az alappillére, hogy az eszköz valamilyen égethető gázt (általában földgázt) eléget és ennek az égetésével hőenergiát szabadít fel, mely által képes egy adott helységet befűteni vagy bizonyos kazánok esetén meleg vizet termelni így akár egy egész ház meleg víz tartását képes megoldani. Természetesen most elsősorban a háztartási kazánokkal foglalkozunk, hiszen azt a kérdéskört járjuk körbe, hogy milyen típusai vannak a kazánoknak és hogy milyen alapvető tulajdonságokkal rendelkeznek ezek a műszerek, viszont érdemesnek tartom ezen a ponton megemlíteni, hogy amikor gázkazánokról beszélünk, nem csupán a háztartási kazánok létezésére kell gondolnunk, ugyanis vannak olyan nagy volumenű kazánok, melyek akár egy egész gyár, erőmű , irodaház fűtésére képesek. Viszont most jelen esetben nem foglalkozunk ezekkel a nagyobb volumenű kazánokkal, hanem kifejezetten a kisebb típusú és teljesítményű háztartási kazán működéssel fogunk foglalkozni.

Kazánok típusai

A háztartási kazánoknak nagy általánosságban, két nagy típusa létezik, az egyik típusba az álló kazánok tartoznak, melyek viszonylag nagyobb terjedelműek és valószínűleg nagyobb teherbírással is rendelkeznek, mint az általános fali kazánok, melyek értelemszerűen a másik csoportba tartoznak. A fali kazánok az esetek jelentős részében jóval kisebb teherbírással rendelkeznek, viszont egyenesen arányos mértékben, jóval kisebb helyet is foglalnak el az adott térben. Az mindenesetre szinte szabványméretnek számít, hogy a háztartási hagyományos kazánok maximum 20 kW-os teljesítménnyel bírhatnak. Alapvető részei közé tartozik a kazánoknak a főégő és a gyújtóláng, de ezen felül számos más jellegű alkatrészek is találhatóak a kazánok belsejében. Ezektől az alkatrészektől függ többek között az is, hogy a kazán kizárólag fűtésre képes vagy emellett, akár a meleg víz ellátását is fedezi a teljesítménye. Szintén fontosnak tartom megjegyezni, hogy alapvetően három fő típusra osztjuk a kazánok működését, az első ilyen típus a fűtő kazán, ezt a korszerűségétől függően tudjuk behatárolni, hogy kizárólag fűtésre alkalmazható e vagy a meleg víz ellátásra is alkalmas-e, ugyanis az újabb típusok már attól függetlenül, hogy ezt a fajta kazánt kifejezetten csak fűtésre specializálták, képes a meleg víz termelésre is, de a legtöbb esetben ehhez egy külön váltó szelepet szükséges beépíteni az adott kazánba.

Továbbá léteznek kombi kazánok, melyek nyilvánvalóan a nevükből adódóan kettős célúak így egészen biztosan már alapjában képesek a fűtés melletti meleg víz ellátásra is illetve ebben az esetben a fűtőkörön kívűl található egy hidegíz- vezeték így ennek az előállításra is alkalmas. A harmadik típus pedig a beépített tárolós kazán, ezek HMV tárolóval vannak ellátva a nagyobb ígényű meleg víz illetve fütés fogyasztást is képesek fedezni, ezeket nagyobb családi házakba, vagy esetleg hatalmas lakásokba érdemes beszerelni. Továbbá külön csoportra osztjuk a kazánokat az égetésterükhöz mérten is, ennek fényében megkülönböztetjük a nyílt és a zárt égetésterű kazánokat. A kettő között értelemszerűen annyi a különbség, hogy míg az egyik típus esetében el van zárva a környezetétől az égetéstér, addig a másik esetében ez máshogy van kivitelezve.

Úgy gondolom, hogy amennyiben megfelelően tájékozódunk és specifikusan kérünk szakemberi segítséget, akkor abszolút nem fogjuk megbánni azt ha a kazánok mellett döntünk a háztartásunkat illetően, ugyanis nagyon jó megoldásnak tud bizonyulni hosszútávon egy jó kazán működése.

You may also like