Nem kell többé sötétben tapogatóznunk: ilyen a terhelésélettani vizsgálat

terhelésélettani-vizsgálat-pic1

Terhelésélettani vizsgálat: sportolás okosan

A mai értelemben az orvostudomány igencsak fejlett. Ma már nem csak a betegségeket tudjuk hatásosan kezelni, de azokat meg is előzhetjük nem csak gyógyszerekkel, hanem az életmódunkkal. Erre átlagemberként is nagyon fontos odafigyelnie mindenkinek, azonban sportolóknak kifejezetten ajánlott a terhelésélettani vizsgálat elvégeztetése. Nem csak megelőzéshez, kezeléshez, de a jobb állóképesség eléréhez is igen hasznos lehet egy ilyen vizsgálat.

Mi is pontosan a terhelésélettani vizsgálat?

Felmerülhet persze a kérdés, hogy mi is tulajdonképpen a terhelésélettani vizsgálat, és honnan tud pontos eredményt adni. A diéta és a sport terén nagyon sok megtévesztő hirdetést találunk az interneten, amelyek elérhetetlen eredményekkel kecsegtetnek, sőt bizonyítékot és magyarázatot is adnak a módszereikhez. Itt most nem erről van szó, a terhelésélettani vizsgálat egy orvosilag elismert módja annak, hogy a vérképből kiindulva megállapítsanak egy olyan életmódot a sportolók számára, amivel megőrizhetik az egészségüket és a teljesítményüket növelhetik. Ebben nincsen semmi találgatás, általánosítás, mindenki egy személyre szóló útmutatót kaphat az egészséges és legjobbat nyújtó élethez. A vérvizsgálatot szakemberek végzik, ahogy a kapott étrendről is végzett dietetikus gondoskodik.

terhelésélettani-vizsgálat-pic3

A terhelésélettani vizsgálat-csomagok

A SYNLAB klinikáján számos egyéb vizsgálatot is végeznek: koronavírus teszteket, farmakogenetikai vizsgálatokat, mikrobiológiai elemzéseket. Egy ismert és megbízhatóhelyről van tehát szó, ahová bátran fordulhatunk orvostudományi kérdéseket illetően. A terhelésélettani vizsgálat tekintetében is többféle különböző lehetőségünk van, amiről a honlapot megtekintve tudunk tájékozódni: https://www.synlab.hu/partnereink/magazin/busynesslab-nincs-kisiklas-sportdiagnosztika-a-gyorskorcsolyaban. Itt találunk egy olyan kérdéssort, aminek a megválaszolásával meg is találtuk a számunkra tökéletes terhelésélettani vizsgálati csomagot. A SYNLAB ugyanis többféle lehetőséget kínál attól függően, hogy kinek milyen nagyságrendben van szüksége az összeállított étrendre és tanácsokra a vérképe alapján. Profi sportolók és hobbisportolók ebben ugyanis különböznek, hiszen míg az egyik egy önfejlesztés, egy aktív szabadidős tevékenység, addig a másik egy hivatás, így jobban aláveti az ember magát az azzal járó apróságokba is, így utóbbi esetben sokkal részletesebben kidolgozott napirendre lesz szükség annak érdekében, hogy az ember a legjobbat tudja nyújtani.

Dietetika és terhelésélettani vizsgálat

Az országban számos dieteikus praktizál, azonban mindenképpen olyan helyre érdemes mennünk, ahol kifejezetten sportolókkal foglalkozó szakemberek dolgoznak, hiszen a szakmán belül is igen nagy eltérések vannak. A sportolók nem átlagemberek, a testüket nap, mint nap kihívás elé állítják mozgás tekintetében, miközben zsírból próbálnak veszíteni és izmot gyűjteni magukra. Aki terhelésélettani vizsgálat tanácsadás nélkül kezd bele ebbe a pályába, máris hátránnyal indul: nem elég az edzés, az étkezés rengeteget befolyásol a testünk építése során. Az egyes tápanyagok aránya, a kalóriabevitel, az étkezések ideje és összetétele mind fontos tényezői a célunk elérése érdekében. Legyen szó a testünkön való változások eléréséről vagy éppen az állóképességünk növeléséről. Akár egyetlen hozzávaló megváltoztatása az étrendünkben is nagyban növelheti az edzések sikerességét, azonban bolondság lenne azt hinni, hogy létezik egy egységes csodaszer, ami mindenki számára ugyanezt a hatást éri el. Mindenkinek személyre szóló étrendet kell tehát kapnia, amit egy vérvizsgálat előz meg, hogy ne csak a külső jegyek alapján tudják összeállítani a szakemberek ezt az étrendet, hanem legyen egy kapaszkodójuk, hogy vitaminok és tápanyagok tekintetében milyen változtatásokat kell beletenniük az átlaghoz képest ezekbe az ételekbe.

terhelésélettani-vizsgálat-pic2

A terhelésélettani vizsgálat fontossága

A sportolók felmérése fontos része tehát az életüknek, hiszen a testük a karrierjük. Ilyen jól működő vizsgálat a futás teljesítmény diagnosztika, a spiroergometriai vizsgálat, a laktát terheléses vizsgálat és persze a vérből kiinduló terhelésélettani vizsgálat is. Az egészség fenntartása és a test  erősítése a sportolók életével jár, ugyanakkor bárki, aki komolyabban űz valamilyen sportot szabadidejében, vagy csak szeretne segítséget kérni a sportolás melletti súlyvesztés lehetőségeiről, annak érdemes lehet nem csak belevetnie magát a mozgásba, hanem az egészségtudományi háttérnek is utána kell néznie. Ez fontos lehet az egészségi állapot felmérése során is, hiszen bárkinek lehetnek olyan tünetmentes betegségei, amelyek a komolyabb mozgás hatására rosszabbodnak, emellett a megelőzés szempontjából is fontosak lehetnek. Mindenkinek tudom tehát ajánlani a SYNLAB oldalán található csomagokat, amelyek személyre szóló segítséget nyújtanak az általánosítás helyett, így biztos lehet benne az ember, hogy az étrend és a tanácsok, amiket ezek alkalmával kap, az segíteni fog rajta, hogy kihozhassa magából a maximumot.

You may also like