Mitől olyan egészségesek az aszalványok?

Mik azok az aszalványok?

Az aszalványok tartósított gyümölcsök és zöldségek. Más szóval asztalt gyümölcsök és zöldségek. Az aszalás pedig egy természetes tartósítási eljárás, amely a friss gyümölcs és zöldség víztartalmának csökkentésével érhető el. Megfelelő tárolás mellett, adalékanyagok nélkül is hosszú ideig fogyaszthatóak az aszalványok, a boltokban mégis kémiai anyagokkal (például kén-dioxid, szorbinsav) érik el azt, hogy akár évekig elálljanak a polcokon. Ezek az adalékanyagok biztosítják az aszalványok élénk színét és tartósságát, viszont allergiás reakciót okozhatnak és a B-vitamint is elvonják a szervezetből. Tehát nem éppen a legegészségesebbek, és ha tehetjük, akkor mellőzük őket. Ha nem, akkor pedig minimalizáljuk a bevitelüket. Hogyan? Készíthetjük magunk is az aszalt gyümölcsöket, de ha nincs rá időnk, türelmünk, akkor vásároljunk olyan gazdaságokból aszalványokat, amelyek megbízhatóak. Nyáron hazánkban számtalan szezonális gyümölcs van, amelyeket tartósítva később is bőségesen fogyaszthatunk, s ezzel egész évben pótoljuk a szervezetünk számára szükséges vitaminokat.

Érdekességképpen: tudtad, hogy a szárítás, aszalás a legősibb tartósítási eljárások közé tartozik? Még az ősmagyarok is ismerték ezeket az eljárásokat. Az aszalt élelmiszerek az eljárásnak köszönhetően nem vesztenek a szerkezetük felépítéséből, ezért víz hozzáadásával az eredetihez hasonló állapotúra alakíthatóak vissza.

Miért jók a szervezetünknek az aszalványok?

A gyümölcs és zöldség aszalványok megőrzik az eredeti gyümölcs, zöldség aromáját, valamint vitamin- és ásványianyag tartalmának nagy részét. Fogyasztásukkal olyan fontos tápanyagokat juttathatunk szervezetünkbe, mint a karotin, B1, B2-vitamin, niacin, C-vitamin, kalcium, kálium, vas, réz stb. Ráadásul koncentrált cukortartalmuknak köszönhetően nagyszerű édességek, s akár a cukrot is helyettesíthetjük velük egyes süteményekben, desszertekben. Vízben megduzzasztva vagy megfőzve felhasználhatjuk az aszalványokat kompótként, lekvár helyett, ételek töltelékekként, mártásként, de akár müzliben vagy joghurtba is szórhatjuk. Rosttartalmuk pedig jót tesz az emésztésünknek.

Milyen gyümölcsből vagy zöldségből készülhetnek aszalványok?

Aszalvány nagyon sok gyümölcsből és zöldségből készíthető és valamennyi beszerezhető a boltokból vagy gazdáktól. És persze, ha érzünk magunkban némi lelkesedést, akkor magunk is megpróbálkozhatunk a készítésükkel. Ehhez nincs másra szükségünk, mint elegendő mennyiségű alapanyagra. Ez lehet szilva, alma, körte, sárgabarack, meggy, áfonya, eper, szőlő (mazsola), füge, datolya, banán, ananász, mangó vagy papaya. Zöldségek közül remekül működik ez a tartósító eljárás a sárgarépával, petrezselyemgyökérrel, zellergumóval, burgonyával, zöldbabbal, zöldborsóval, karfiollal, paradicsommal, paprikával, vöröshagymával és a kaporlevéllel is. Sőt, a gombákat is lehet aszalni, illetve a csipkebogyót is. Ezek mind-mind hosszú ideig eltarthatóak így a konyháink, éléskamránk polcain és alig vesztenek tápértékükből. Ha megfelelően tároljuk őket, akkor akár egy évig is fogyaszthatóak maradnak, így semmi se vész kárba. Ehhez arra van szükség, hogy száraz, hűvös helyen álljanak.

Nagyon sok módszer, megközelítés létezik az aszalásra, de ha nem vagyunk biztosak benne, vagy nincsen elég türelmünk, akkor érdemesebb megbízható termelőnél beszereznünk.

Hogyan készülnek az aszalványok?

Az aszalás emellett egy teljesen környezetbarát eljárás, ezért a zöld otthonok elengedhetetlen kelléke. Arról nem is beszélve, hogy pénztárcakímélő. A legtöbb praktikával ellentétben itt nincs szükség egyéb adalékanyagra, se cukorral, se tartósítószerre. Csak a tiszta és friss zöldség és a gyümölcs kerül felhasználásra, így semmi felesleges dolgot nem fogyasztunk együtt velük. A természetes, hagyományos eljárás során szinte biztos, hogy kissé furcsa küllemű élelmet kapunk, ugyanakkor így megbizonyosodhatunk arról, hogy a boltokban kapható, fehér húsú szárított alma és banán természetellenes módon néz ki úgy, ahogy. Az oxidáció miatt a gyümölcsök húsa kissé megbarnul, de ez teljesen normális dolog. Sőt! Ez a normális dolog. Ipari körülmények között a barnulást kénes-savas kezeléssel akadályozzák meg. A kén rendkívül káros az egészségre, és minden körültekintés ellenére valamennyi benne marad az élelmiszerekbe. Bár a szakemberek szerint ez nem okoz problémát, hosszú távon semmi nem bizonyítja ezt. A bolti aszalt termékek ízét és furcsán jó állagát a főzővízbe adagolt nagy mennyiségű cukornak köszönhetik. Ezt a műveletet huzatásnak is nevezik, és az étel tömegnövelésére is szintén alkalmazzák. Ezért is törekedjünk arra, hogy megbízható helyről szerezzük be az élelmiszereinket, különösen azokat, amelyek cukrot tartalmaznak (akár természetes, akár mesterséges módon).

You may also like