A bojlerek világa, avagy miért jó választás a bojler?

A bojlerekről általában

Gyerekként utáltam a bojlereket. Számomra a bojler egyet jelentett a ma hideg vízben fogok fürdeni alternatívával, ugyanis a nyaralónkba egy meglehetősen kis tartállyal rendelkező bojler volt beszerelve. Budai lányként hozzá voltam szokva ahhoz, hogy annyit fürödhetek, amennyit csak akarok és olyan forró vízben, amilyen forró vízben csak akarok ugyanis olyan meleg vízszolgáltatással rendelkeztünk, amely egy adott összegért korlátlan vízfogyasztást biztosított. Így tulajdonképpen az órás fürdések a lehető legtermészetesebb dolognak bizonyultak számunkra. Ám amikor nyaranta lent laktunk hónapokat a Balatonnál bizony rá kellett döbbenünk, hogy ez nem mindenhol így van. Bizony bele telt pár napba, míg megszoktuk azt, hogy az órás fürdőzéseink időtartamát igencsak le kell rövidítenünk, ugyanis ha nem tesszük egyszerűen csak el fog fogyni a meleg vizünk. Ennek tükrében számos olyan alkalom volt, hogy számomra már nem jutott meleg víz és a jéghideg vízben kellett elvégeznem az esti fürdőzésemet. Így valljuk be gyerekként gyűlöltem a bojlereket, de ahogyan felnőttem be kell, hogy valljam, egyre inkább megbarátkozom a bojlerek világával oly annyira, hogy valószínűleg az új lakásunk fürdőszobájába is bojlert fogunk szerelni.

A bojlerek működése és típusai

A bojlerek elsősorban vízmelegítésre illetve meleg víz tárolásra és a víz melegen tartására kifejlesztett szerkezet. A működése tulajdonképpen egy igazán egyszerű folyamat ugyanis a bojler fűtőegységének köszönhetően a szerkezet térfogatának illetve kapacitásának megfelelő mennyiségű vizet vesz fel, a hőenergiája segítségével pedig ezt a mennyiségű eredetileg hideg vizet képes meleg vízzé változtatni és akár egy egész háztartást ellátni meleg vízzel.  A bojlerek alapvetően a kazánokhoz hasonlóan abszolút hagyományos fűtőanyagokat használnak fel leginkább fölgázt, de az újabb típusú bojlerek már képesek elektromossággal is működni.

A bojlerek alapvetően két fő típusra bonthatóak az első típus a fosszilis tüzelőanyaggal működő vízmelegítők csoportja, míg a másik nagy csoport az elektromos vízmelegítők csoportja, az alábbiakban ezt a két csoportot szeretném tárgyalni.

A bojlerek típusai, avagy a fosszilis tüzelő anyagokkal működő vízmelegítők

Ezek a típusú bojlerek alapvetően földgázzal működnek, akárcsak a hagyományos kazánok. A működésük viszonylag egyszerű ugyanis mindössze annyi a feladata, hogy a tárolóba került víz mennyiséget a tároló alján található melegítővel melegíti fel. Továbbá a hőenergia felszabadítása során keletkezett gáz mennyiség távozását, pedig szellőztető technikával oldják meg. De bizonyos modernebb típusok esetén előfordul olyan technika is mely a levegőztetést a szerkezet aljára beszerelt ventilátor segítségével oldja meg.

A bojlerek típusai, avagy az elektromos vízmelegítők

A másik, mára már sokkal népszerűbbé vált típus az elektromos vízmelegítők csoportja. Ezek villanybojlerek, melyek elektromos ellenállással bíró alkatrészeket használnak fel a tartályban tárolt víz fejlemelegítéséhez. Alapvetően ezekben az esetekben két ilyen jellegű úgynevezett „melegítő részleg” található meg a bojler belsejében. Az egyik ilyen rész a bojler tetején található, míg a másik a bojler alján ezzel biztosítva a teljes felmelegedést. De természetesen előfordul kisebb kapacitással bíró eszközök esetében, hogy csak az alsó részben található vízmelegítő szerkezet.

Az ilyesfajta eszközök egy levegős hőszivattyús szerkezetet használnak fel a hőenergia teremtéséhez. Egyébként ezeknek a típusoknak a nagy százaléka rendelkezik elektromos fűtőegységgel, amelyet abban az esetben szükséges felhasználni, ha a szivattyú nem lenne képes elegendő fűtőenergiát biztosítani. Ezek az elektromos vízmelegítők több típussal is rendelkezhetnek, lehetnek átfolyó illetve tároló rendszerrel felszereltek továbbá a nyomásra való tekintettel ehetnek nyitott vagy zárt rendszerrel rendelkező típusok. A felépítjük pedig viszonylag egyszerű maga a bojler egy víztároló tartályból, egy e köré épülő szigetelésből, egy vagy több fűtőegységből, illetve hő szabályozóból és biztonsági szelepből épül fel. Ezek, azok a fő alkatrészek melyek nélkül a bojler nem is létezhetne. Akit bővebben érdekelnének, az elektromos bojlerek annak mindenképpen ajánlom figyelmébe az alábbi weboldalt https://www.ventil.hu/bojler-vizmelegito.

Bojler jövő

Végül pedig és nem utolsó sorban a bojlerek világának egy új vívmányát szeretném bemutatni, mely igazán inspiráló ugyanis a napenergiával működő bojlerekről van szó. Ezek a típusú bojlerek napenergiát használnak fel a víz felmelegítéséhez. Szerintem zseniális megoldás tud lenni ez olyan esetre, ahol amúgy is már jól beváltan működik a napenergia felhasználása.

You may also like