Hogyan lett a jack russel a család kedvence?

A jack russel terrier története

Mivel a jack russel és a parson russel terrierek eredete összefonódik, egy tőről fakad, így érdemes együtt tárgyalni.

1795-1883 között élt a ’Vadászó tiszteletes” néven elhíresült John (Jack) Russel, aki szenvedélyes vadász, terrier-szakértő és neves fox terrier tenyésztő volt. Ebben az időben egyes tenyésztők már azon fáradoztak, hogy a fox terriereknek szép, egységes külsőt adjanak, míg mások inkább a munkaalkalmasság izgatott. Ezek közé tartozott John Russel is, akinek már édesapja is szenvedélyes vadász volt. John Russel első kutyáját, „Trump”-ot oxfordi egyetemei évei alatt vásárolta egy tejárustól, majd állomány növekedésével a legkülönfélébb keresztezéseket hajtotta végre más egyszínű vagy tarka terrierekkel. Tenyészállománya egyedeiért képes volt messzi tájakra is elutazni, de nagyobb részt devoni és New Forest-i kennelekből szerezte be őket. Már a korabeli ábrázolásokon is megfigyelhető, hogy a tiszteletes terrierjei mind, kivétel nélkül hosszú lábú egyedek voltak. Halála után a terrierek ezen csoportját egyszerűen csak „working”, azaz munka terriereknek nevezték. A harmincas évek táján merült fel az a gondolat, hogy a nevük Jack Russel terrier legyen.

Egyes vélekedések szerint azonban a parson és jack russel terrier nem más, mint egy apró keverékfajta leszármazottja, olyan típus, amely már hosszú idők óta tekergett az istállók környékén, patkányra és más apró vadra vadászva. Míg a fox terrier élte világhódító mindennapjait és gyakorta megsínylette a népszerűséget, addig a Parson jack russel terrier az maradt, ami mindig is volt: igazi, egyszerű kis vadászterrier. Bár nem volt hivatalosan elismert a fajta, létezett egy standard, melyet tapasztalt vadászterrieresek dolgoztak ki, és elsősorban a vadászat számára szükséges követelményeket fogalmazta meg, háttérbe szorítva a küllemi igényeket, és igen széles sávot engedve a méret- és típusbeli eltéréseknek. A fajta kedvelői úgynevezett Hunt Terrier Show-kon mutatták be kutyáikat, ahol tapasztalt vadászok és tenyésztők a testfelépítést a vadászatra való alkalmasság szempontjából ítéleték meg.

Az idők során a tiszteletes eredeti típusából két változat fejlődött ki, egy rövidebb lábú és téglalap formájú és egy hosszabb lábú, kvadratikus változat. Míg a hosszú lábú kutyák kedveltek voltak az őshazában, addig a rövid lábú, apróbb ebek Ausztráliában váltak elismertté, és ott kezdték el őket először szisztematikusan tenyészteni.

A Kennel Club csak 1990-ben ismerte el a fajtát, parson jack russel terrier néven, ebben az évben került sor FCI elfogadtatására is. 2000-ben újabb fordulópont következett be a fajta életében. Egy fajtából kettő lett: a rövidlábú példányok a jack russel, míg a hosszú lábúak a parson russel terrier nevet kapták, és ettől a dátumtól, azaz 2000. december 14-től két, önálló fajtaként jegyzik őket.

A jack russel terrier igazi arca

A jack russel terrier a világ nagy bohóca, igazi similabda. Eleven, játékos apró kutya. Energiája elapadhatatlan. Rendkívül szívós, kitartó, kemény kutya, intelligenciája kiemelkedő. Munkaképességei elismerésre méltóak, alkalma kutyás sportokra. A jack russel terrier mentes mindennemű fizikai vagy jellembeli fogyatékosságtól. Bár vidám, bohókás természete miatt napjainkban elsősorban, mint a család kedvence ismert, igen alkalmas róka- és borzvadászatra, hajtóvadászatra, lövés utáni és vízi munkára, után keresésre. Imád lovak között lenni, képes négy lábú barátját hosszú kilométereken át kísérni.

Azonban erdőn – mezőn sétálva nem szabad elfelejteni, hogy eredetileg a lovak abrakját dézsmáló egér és patkány irtása volt a feladata és bizony hajlamos egy-egy izgató szag után elbóklászni. Ezért ilyenkor fokozottan kell rájuk figyelni. Következetes neveléssel elérhető, hogy több egyedet együtt tudjunk tartani, de tipikus terrier jelleme gyakran sodorja konfliktusba fajtársaival. A jack russel terrier a gyermekeket nagyon szereti, kellemes és jó kedélyű játszótárs, de ennek a kis mini méretű energiabombának a neveléséhez és irányításához határozott kezű felnőtt gazdára van szüksége. Bizony a jack russel intelligenciája mellett igen ravasz is, a vele való bánásmód nem kevés türelmet, előrelátást, határozottságot és következetességet igényel, különben a kölyök hamar gazdája fejére nő.

Hogyan ápold a jack russel terrier szőrét?

Különféle szőrváltozatok figyelhetők meg a fajtán belül, melyek különféle ápolási módot igényelnek. A sima szőrű jack russel terrier szőrzete könnyen hullik, ezt elkerülendő heti rendszerességgel gumikesztyűvel vagy sörte kefével át kell húzni bundáját. A durva szőrű változatot a heti fésülésen túlmenően évente két alkalommal trimmelni kell, melynek célja az elhalt szőrszálak eltávolítása.

You may also like