Kertet újítottunk kaviccsal!

kavics_pic4

A kavics csodákra képes

A kavics az egyik kedvenc anyagom, amivel dolgozni lehet a felújítás vagy átalakítás során. Persze házat aligha tudunk vele építeni, egy kertben mégis remek megoldást nyújt az ember számára. Éppen ezért, érdemes lehet egy kicsit jobban is utána nézni annak, hogy mikor éri meg inkább beton, murva vagy egyéb lehetőségek helyett a kavicsot választani, mint alternatívát. Én mindig is szerettem az elképzelést, hogy az ember egy természetes megoldást válasszon az udvarába. Nekem a betondzsungelek nem tetszenek, szerintem sokkal kevésbé tudja magát az ember egy lebetonozott udvarban otthon érezni, legyen az akármilyen előnyös is. Éppen ezért, amikor arra került a sor, hogy felújítsuk a megörökölt ház régi kertjét, eldöntöttem, hogy az egyik fő alapanyagunk a kavics lesz majd.

A kavics esztétikai szerepe

A kavics legnagyobb előnye, hogy nagyon esztétikus, gyakorlatilag mindenhol jól mutat, akár még festve is. Mindig találhatunk különleges darabokat, amelyekkel még különlegesebbé válik az udvar, és akár még gyűjtögetni is elkezdhetjük ezeket a darabokat. Persze a folyami kavicsok között azért nincs olyan sok kincs, amit érdemes lenne keresni, de a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt jó mókát jelenthet az ilyen jellegű kikapcsolódás.

kavics_pic2

A kavics számos méretben kapható, de akár osztályozatlan csoportot is tudunk választani, amibe milliméteres daraboktól kezdve egészen a több centis, méretes kövekig mindenfélét találhatunk. Persze akik az egyenletességet szeretik, azoknak is megoldást jelent a többfajta méret szerinti osztályozás, amellyel egy csodálatos egységes és esztétikus udvart tudunk felépíteni. Sokszor akár még színek szerint is tud az ember válogatni, minden attól függ, hogy milyen célra tervezzük használni a köveket és hogy mennyi összeget szánunk rá.

Ha már az árnál tartunk, el kell mondanom, hogy jobban ki is tudunk anyagilag jönni, hogyha nem betonnal próbálkozunk, habár talán ez még nem a sóder rendelésénél fog feltűnni az embernek. A beton sokszor homokkal, vízzel és persze mésszel készítjük, szükségünk van hozzá egy keverőgépre is és sok időre, hogy az adott szakaszt szépen meg tudjuk csinálni. Ahhoz, hogy egy járda vagy egy kocsifeljáró megfelelő legyen, először a talajt kell egyenletesre feltöltenünk és hengerelnünk, ami újabb föld- vagy homokrendelésbe telne, és csak ezután jöhet maga a betonozás folyamata, majd a munka után a napokig tartó locsolgatás és persze nem is szabad az adott területre lépnünk. Ezzel szemben a kavicsos terület kialakításához két dologra van összesen szükség, a talajra és a kavics megrendelésére. Odahordjuk a köveket, egy kicsit eloszlatjuk őket, a többit pedig majd az idő megoldja.

Összességében egy igen megnyerő külsejű utat kapunk. Hogyan dobhatjuk ezt fel a továbbiakban is? A legjobb lehetőség a nagyobb lapos járókövek vásárlása, ezek laposra vágva és egymás után téve igazi gyalogutat alakítanak ki, és kinézetükben is olyanok, mintha csak egy elképesztő mesevilágba csöppent volna az ember. Én mindenkinek csak ajánlani tudom, mert innen már csak tényleg pár növény választ el bennünket attól, hogy egy kicsit nyugatias stílusú japánkertet alakítsunk ki, ahol az ember néhány perc alatt is ki tudja pihenni a nehéz munkanapokat.

A kavics hasznosságáról

A kövek persze nem csak utat tudnak pótolni, annál sokkal felhasználási módjuk létezik. Először is, érdemes lehet őket betonjárda mellé is elhelyezni egy púpos sorban. Ez egyrészt ad a járdának egy esztétikus, szép keretet, élvezet lesz rajta végigsétálni. Az igazi hasznossága ennek abban áll, hogy elválasztja a kertes részt a járdától, így a lesepert por nem fog az első szellőnél visszajutni ugyanúgy a járdára, miközben a lenti saras rész sem tud feljutni. Remek vízelvezető réteget is jelent, így a járdánk sokkal tisztább és esztétikusabb is lehet egyszerre.

kavics_pic3

A másik hasznos felhasználási módja szintén a vízelvezetésen alapszik. Sokszor tapasztaljuk, hogy a víz befolyik a házba, ami a falakon penészt okoz. A penészgombára sokan allergiások, a falat elcsúfítja a zöldes szürke folt és emellett még a ház értékét is csökkenti. A ház mellé rakott kavicsréteg azonban segít a víz elvezetésében, megvédi a falakat a penészedéstől és nem mellesleg még jól is mutat.

A kavicsról összességében

A kavics választása tehát a legtöbb esetben jó döntés, és több felhasználási módot is találhatunk neki. Akár még a növényeink mellé is tehetjük őket a cserépbe, így kevesebb gazt kell majd kiszednünk a meleg évszakok folyamán, de ugyanez igaz az egész kertre is. Hogyha kavicsréteget választanánk fű helyett, akkor nem kell a fűnyírással, a sárral vagy gazokkal számolnunk, ezek a hasznos kis kövek mindenben segítségünkre lehetnek, és akár még néhány darabot ki is dekorálhatunk az ünnepeknek vagy a kedvünknek megfelelően. Én mindenféle átalakítási munkálathoz nagyon tudom ajánlani, szerintem remek alapanyag, amit nem használunk ki eléggé. Le a betonnal és fel a kövekre! Senki sem fogja megbánni, hogyha ezt a lehetőséget választja, és egy csodálatos udvart épít ki magának.

You may also like