Az új IVECO S-way,  környezetkímélő munkagép

iveco-s-way_pic1

Amit az IVECO S-way-ről érdemes tudni környezeti szempontból

Amikor az ember kamiont, munkagépet vagy egyszerűen személyautót választ, mindenképpen figyelnie kell a gyártóra, az adott jármű károsanyag kibocsájtására. Ezért is szükséges megvizsgálni az IVECO S-way-t, ami a ma található egyik legjobb munkagép ebből a szempontból (de nem csak ebből a szempontból!). Elöljáróban szeretnék néhány szót szólni a járművek környezetre mért káros hatásáról, az IVECO mint cég környezetszennyezésről alkotott hitvallásáról, és ezután meg is nézhetjük specifikusan az IVECO S-way-t ebből és más fontos szempontokból, hogyha arra elég idő. 

iveco-s-way_pic3

Az IVECO S-way előtt: a környezetszennyezés nem gyerekjáték

Magyarországon azonban mégsem foglalkozunk eleget a kérdéssel. Persze ez bizonyos szintig érthető is, az embereket itt lefoglalja a hanyatló gazdasági helyzet, a mindennapi megélhetés és a fellépő családi gondok, az egészségügy nem túl jó helyzete. Sokszor azonban egy-egy megoldás, mint a házi tisztítószerek alkalmazása, öblítő, szappan előállítása, egyes ételek elkészítése nem csak olcsóbb, gyorsabb, de még környezetkímélőbb is lehet. Hihetetlen, de egy ecettel, illóolajjal és vízzel gyakorlatilag a teljes háztartás tisztítása megoldható, csak különböző arányokban kell ezeket a dolgokat összekevernünk. 

A közlekedés egy másik fontos szempont. Budapesten persze kevésbé lehet panasz a tömegközlekedés gyakoriságára, azonban vidéken egyáltalán nem ez a helyzet, jó ha óránként járnak buszok, és esténként szinte lehetetlen hazajutni. Nem is beszélve arról, hogy a bevásárlás is nehézségeket jelent. Nem a mindennapi kenyérről és tejről van itt szó, hanem háztartási eszközökről, barkács- és informatikai eszközökről és kiegészítőkről, amikért jobb esetben egy húsz percet azért vezetni kell. Vidéken tehát alap, hogy mindenkinek van autója, amit napi rendszerességgel használnia is kell, ez azonban szennyezi a környezetet. Budapesten pedig a lakosság magas száma miatt még rosszabb a helyzet, hiába a sok lehetőség. És ráadásul ott is mindig tele vannak az utak személyautókkal. Budapest 2018-as üvegházgáz-kibocsátása például nagyobb volt, mint az egész Európai Unióé együttesen rajta kívül. Ami azért elég elkeserítő, hiszen ez az ország fejlettségét, modernségét is minősíti. 

Éppen ezért, az olyan esetekben, amikor egy nagyobb, sok üzemanyagot igénylő gépről van szó, ami ráadásul napi több órán keresztül fog járni rendszeresen munkavégzés céljából, olyan megoldást kell találnunk, ami odafigyel a környezetre – ezért is lesz jó választás az IVECO S-way

Az IVECO S-way és a cég

Az IVECO mindig is nagyon odafigyelt a környezetre, ezért üzemanyag-kihasználtság szempontjából a legjobb modelleket adja piacra. Emellett odafigyelnek az alkatrészek gyártásának környezetkímélő módjára is, az alkatrészek pedig tartósak, hogy ne kelljen sokszor cserélni. Emellett fontos, hogy dolgoznak folyamatosan környezetbarát üzemanyag előállításán, így egy idő után majd a gépek ezzel futhatnak, ezzel csökkentve tovább a szennyezést. 

iveco-s-way_pic2

Az IVECO S-way-ről

Az Iveco S-way egy rendkívül modern és jól felszerelt jármű, amit mindenképpen érdemes megnézni, hogyha az ember választás előtt áll. A környezetkímélés meglátszik a statisztikai adatokon is, átlagban 4%-kal kevesebb üzemanyagot használ például, mint megegyező célra gyártott társai. Ami persze nem tűnik sokban, de napi viszonylatban is már nagyobb számot jelent, mint hinnénk, és akkor abba még bele sem gondoltunk, hogy ezek a járművek heti 5-6 napot használatban vannak, az év nagy részében, így egy év alatt már igen nagy számokról beszélhetünk, ami a környezetnek is sokat jelent. Persze ahhoz, hogy a klímakatasztrófát megelőzzük, minél több gyártónak és felhasználónak össze kéne fognia, de már egy-egy jó választás is jelenthet különbséget. 

A környezetkímélés mellett a modell mellett szólhat még annak felkészültsége és kényelmessége. Mindenképpen fontos ezeket megemlíteni, hiszen nem mindenben mérvadó csupán az, hogy környezetbarát-e valami. Azonban az IVECO S-way esetében ezektől sem kell tartani. Biztonsági berendezések és automatikus lehetőségek könnyítik meg a vezetést és teszik azt sokkal biztonságosabbá. Az aljzat, a meghajtás mind arra van kifejlesztve, hogy a legbuckásabb építési területen is meg tudja állni a helyét a gép, de közben hatékonyan és biztonságosan tudjon közlekedni a városban és azon kívül is, hogyha szállítási feladatok ellátására lenne szükség. 

A kényelem pedig mindenképpen az egyik legfontosabb szempont egy vezetőnek. A több ponton állítható kényelmes ülés lehetővé teszi a legjobb pozíció megtalálását. Mindeközben kényelmes a kilátás is, a vezetés is könnyebbé vált. A legfontosabb funkciók elérhetők a kormányon, így nem kell félrenézni. Megtalálható benne telefontartó és kivetítő is, hogy a hívások indítása és fogadása, a térkép kezelése és a zenehallgatás is egyszerűbb lehessen, miközben számos tárolófelület is található a közelben. Az abszolút kényelmet pedig a hálófülke biztosítja, ami kialakításában a kényelmes, minőségi pihenést támogatja, úgyhogy az IVECO S-way-jel igazán megtaláltuk a legjobb modellt. 

You may also like