Hogyan lehet hatékony az autóklíma tisztítás?

Amit tudni akartál az autóklíma tisztításról

Az autóklíma tisztítás így nyár közepén, még a nagy hőség beállta előtt a lehető legjobb döntés, amit meghozhatunk. A tisztítatlan klíma veszélyekkel járhat. Megülnek benne a kéretlenül oda került baktériumok és egyéb kórokozók, akár halott bogarak és por is. Ez egészségtelen, és hosszú távon a klíma meghibásodásához vezethet. Egy klímacsere bonyolult folyamat és drága is ráadásul. Senki sem akarja két hétre a szervízbe adni a kocsiját sem pusztán azért, hogy a klímát cseréljék ki, mégis szükség lesz rá. És a legrosszabb tudni, hogy az egész megelőzhető lett volna, ha időnként elvégeztetünk egy autóklíma tisztítást.

Az autóklíma tisztítás lépései

                Az első lépés az autóklíma tisztításban

Az autóklíma tisztítás kétlépéses folyamat, amit egy megfelelő szervnél, szervíznél kell elvégeztetnünk. A két lépés elvégzése együttesen fejti ki a hatását az autóklíma tisztításában. Az első lépés a habos tisztítás, amely a gombásodást támadja meg a klímában. Ezeknek a kórokozóknak az elpusztítása nagyon fontos, hiszen szintén veszélyesek az emberi szervezetre és allergiát is okozhatnak. Ezért fontos, hogy megfelelően kezeljük a létezésüket, így szükséges a habos tisztítás. A gombák másik nagy hátránya, hogy a szaguk kellemetlen. A kellemetlen szag pedig nem csak a klímában feltűnő, hanem az autóban is, ami egy zárt kis helyiség, tehát a kellemetlen szag még kellemetlenebb lesz, és a végén már egy-két illatosító fenyőfa nem fogja megoldani a dolgot. A hab maga folyadék lesz, és így tudja kifejteni a hatását és elpusztítani a kórokozókat. Fertőtlenít tehát, azonban a hab elpárologtatóra juttatását a tisztítónak kell elvégeznie. Azért kell az autóklíma tisztítást mindenképpen szakértőkre bízni, hiszen a szakemberek képesek ennek elvégzésére megfelelő módon. Így nem kell azon aggódnunk, hogy a hab esetleg tönkretesz valamit a kocsiban vagy akár tönkre is tehet egy-két műszert. Ez tehát az első lépés a tisztításban.

                A második lépés az autóklíma tisztításban

A két lépés együtt fejti ki igazán hatékonyan a hatását. A második lépés ezek közül az ózonos tisztítás. Ez egy körülbelül félórás folyamat, amely után néhány perc szellőztetés is szükséges, tehát az már biztos, hogy egy ebédidőre a szervízben kell hagyni az embernek a kocsiját. Szerencsére azonban hamar elkészül ez a folyamat, és után hosszú hetek vagy hónapok problémamentes klímás utazását élvezhetjük. Az ózonos autóklíma tisztítás tehát elsősorban a kabinban és a levegőjáratokban megtalálható kórokozóktól szabadítja meg a klímát. A klíma teljes körű tisztítása elengedhetetlen annak érdekében, hogy a kellemetlen szag és a tönkremenés veszélye többé ne feszélyezhesse az utazásunkat. Az ózont tulajdonképpen az autó belsejébe fújják, majd ott keringetik, így gyakorlatilag minden kis részbe el kell jutnia a megfelelő fertőtlenítésnek. Így nem csak maga a klímarendszer tisztul meg, hanem azzal együtt az ülések huzatja, a lábtörlők, a műszerfal és a kormány is. A teljes körű fertőtlenítésre azért van szükség, mert a kevés számú megmaradt kórokozó is képes lenne nagyobb mértékben elszaporodni, ezért mindenképpen az összestől érdemes megszabadulni, hogyha arra lehetőségünk van.

Ilyen tapasztalatom van az autóklíma tisztítással

Személy szerint sem kellett csalódnom a folyamatban. Néhány hónapja vettem meg életem első lyan autóját, ami rendelkezik klímával, ami egész megváltoztatta az utazási élményt a számomra a forró nyári napokon. Igen ám, de sajnos az történt velem is, mint még sok „áldozattal”, egyszerűen elkezdett szagosodni az autóm. Senki nem akarja sem az új, sem a régi autóját büdösnek érezni, az ember haja és ruhája is képes átvenni azt a szagot. Először azt hittem, csak az utcáról jöhetett be valamilyen szag, de aztán sajnos rá kellett döbbennem, hogy ez nem így van. Több napba telt rájönnöm, hogy a szag a klíma felől érkezik, mindig akkor tűnt erőteljesebbnek, amikor a műszer be volt kapcsolva. Úgyhogy, gyorsan kerestem is a környéken egy megbízható szerelőt, akik szerencsére ezzel a problémával is foglalkoztak. A másik szerencsés eset, hogy alig egy óra alatt kész is lett a kocsi, és bár kicsi túltengett a fertőtlenítő illata a kocsiban hazafelé menet, azért még mindig fényévekkel kellemesebb élmény volt így az út, mint az előző állapotban. Olvastam, hogy a szag esetleg néhány hét múlva visszajöhet, azonban velem nem ez történt, még mindig remekül szuperál a klímám és élvezhetem annak az örömeit így a melegben, hála az autóklíma tisztításnak. Szerintem senki nem fog csalódni benne, aki egyszer benevez egy megfelelő fertőtlenítésre. Nekem bevált, biztosan más is hasonló élményekkel távozik majd a szervízből. Az első az egészség, ezt érdemes szem előtt tartani, és minél előbb elvégezni az autóklíma tisztítást, amennyiben arra lehetőségünk van, elkerülve így a nem kívánatos fertőzéseket, allergiás megbetegedéseket vagy a kellemetlen szagot, ami szintén a klíma kórokozóinak velejárója.

You may also like